Duitse christendemocraten zetten verkiezingsjaar goed in

Deelstaatverkiezing Saarland
AFP / U. Anspach

De Duitse christendemocraten (CDU) hebben bij de deelstaatverkiezingen in Saarland een duidelijke zege geboekt. Dat blijkt uit de eerste prognoses. Het geldt als een belangrijke test voor de nationale verkiezingen komende herfst.

Volgens berekeningen van de televisiezenders ARD en ZDF komt de partij van kanselier Angela Merkel uit op 40 tot 41% van de stemmen en is ze daarmee veruit de sterkste. De sociaaldemocraten van SPD verloren in vergelijking met 2012 stemmen en blijven steken op 29,5 tot 30%. De SPD kan dus niet profiteren van de hype rond hun kanselierskandidaat Martin Schulz.

De voormalige voorzitter van het Europese Parlement stuwde de sociaaldemocraten de voorbije anderhalve maand flink opwaarts in de peilingen. Volgens de prognoses in Saarland lijkt Schulz voorlopig geen echte uitdager voor Merkel, die bij de parlementsverkiezingen van 24 september een gooi doet naar een vierde ambtstermijn.

Extreemrechts

Het was ook uitkijken naar de score van de extreemrechtse populistische partij. Alternative für Deutschland (AfD) haalt 6% en zou daarmee haar intrede maken in het deelstaatparlement van Saarland. Die Linke van boegbeeld Oskar Lafontaine haalt volgens de prognoses 13% van de stemmen. De Groenen (Grünen) en de liberalen van de FDP dreigen uit het deelstaatparlement te verdwijnen.

Groot verkiezingsjaar

De verkiezingen in Saarland zijn het startschot van een groot verkiezingsjaar bij onze oosterburen, met als apotheose de parlementsverkiezingen in september. In mei zijn er nog deelstaatverkiezingen in Sleeswijk-Holstein (7 mei) en in Noordrijn-Westfalen (14 mei).