De Croo wil wapenembargo tegen Saoedi-Arabië

Wapenembargo
Belga / H. Vergult

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) wil een verbod op wapenuitvoer naar Saoedi-Arabië. Zijn partij stemde in het verleden echter tegen zo’n embargo.

Saoedi-Arabië voert volgens de minister van Ontwikkelingssamenwerking een “gruwelijke oorlog” in Jemen.

Langs de ene kant er alles aan doen om in Jemen mensenlevens te redden en langs de andere kant wapens leveren, is volgens De Croo “dweilen met de kraan open”. “We proberen mensenlevens te redden, maar die worden voor een deel in gevaar gebracht door de wapens die we zelf uitvoeren”, zei De Croo in De Zevende Dag.

Wallonië

Volgens hem gaat meer dan 60% van de wapenexport uit Wallonië naar Saoedi-Arabië. Wallonië is zelf bevoegd voor haar wapenhandel. De Croo kan dus de export dus niet zelf stoppen. “Ik kan alleen maar bij hen pleiten om die waanzin stil te leggen. Een oplossing zou zijn een wapenembargo in te stellen om humanitaire redenen”, aldus De Croo, die zegt dat hij voor zijn pleidooi ook de steun heeft van premier Charles Michel (MR).

In Vlaanderen is er ook al langer discussie over een eventueel embargo tegen Saoedi-Arabië. Het officiële standpunt nu is dat aanvragen geval per geval worden bekeken, maar dat het antwoord voor de Saoedi’s in principe neen is.

Voorstel

“Wij hebben vorig jaar een voorstel voor een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië voorgelegd. De partij van minister De Croo heeft toen tegengestemd, terwijl de situatie in Jemen en de rol van Saoedi-Arabië toen ook al gekend was”, zo reageert Vlaams parlementslid Tine Soens (sp.a). “We blijven uiteraard voorstander van een wapenembargo, daarom zal ik een nieuw voorstel in het parlement indienen. Ik nodig Open Vld uit om het mee te tekenen”, besluit de sp.a-politica.