Turkije roept Zwitsers ambassadeur op het matje na anti-Erdoganbetoging

Turkije is er niet over te spreken dat de Zwitserse autoriteiten toelating hebben gegeven voor een pro-Koerdische manifestatie zaterdag in Bern. Bovendien werd tijdens de optocht een spandoek meegedragen met een oproep om de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te vermoorden. De Zwitserse zaakgelastigde in Ankara is op het matje geroepen. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu heeft ook getelefoneerd met zijn Zwitserse ambtgenoot Didier Burkhalter. De Turken dringen erop aan dat “onmiddellijk een gerechtelijke procedure wordt geopend.”
Enkele duizenden mensen betoogden zaterdag tegen president Erdogan in de Zwitserse hoofdstad, na een oproep van Koerdische verenigingen en Zwitserse politieke partijen. Turkse televisiezenders verspreidden beelden waarop het spandoek te zien is waarbij Erdogan een pistool tegen de slaap krijgt geduwd, met daaronder de tekst “kill Erdogan”. Het Zwitserse persbureau ATS maakte geen melding van het bewuste spandoek.
Het incident komt er op een moment dat de relaties tussen Turkije en verschillende Europese landen zeer gespannen zijn nadat meetings van Turkse politici in die landen werden verboden. De politici wilden campagne komen voeren voor het referendum van 16 april in Turkije over een grondwetswijziging die Erdogan meer macht moet geven. Begin maart werd ook in Zürich een dergelijke meeting met Cavusoglu geannuleerd nadat het hotel waar de bijeenkomst zou plaatsvinden, een nul op het rekest gaf.

Bron: Belga