“Minstens vijftig mensen gedood door bendes in Centraal-Afrikaanse Republiek”

Minstens vijftig mensen gedood door bendes in Centraal-Afrikaanse Republiek
Minstens vijftig mensen gedood door bendes in Centraal-Afrikaanse Republiek

In de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn sinds dinsdag minstens 50 personen gedood en tientallen anderen gewond geraakt bij een aanvallen door gewapende mannen tegen drie dorpen in de regio van Bambari, in het centrum van het land. Dat hebben inwoners die hun dorpen zijn ontvlucht gemeld. “De voorlopige balans van de aanvallen tegen de dorpen Agoudou Manga, Yasseneme en Ngouyanza is minstens 50 doden. Meerdere tientallen mensen zijn gewond”, aldus een van de getuigen. Volgens een andere inwoner “namen de aanvallers de dorpen in terwijl ze willekeurig op de inwoners schoten”.
De aanvallen werden uitgevoerd door leden van de UPC, een fractie van de vroegere (overwegend islamitische) rebellencoalitie Séléka, “die wraakacties tegen de autochtonen blijft uitvoeren”, klinkt het. Een bron dichtbij UPC ontkent echter dat de groep betrokken is bij de aanval, en stelt dat ze het werk zouden zijn van de FPRC, een andere fractie van Séléka.
Er zijn in de buurt van Bambari wel vaker dodelijke confrontaties tussen de rivaliserende afdelingen van Séléka, waar ook een contingent van de VN-missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (Minusca) gevestigd is.
Het land raakt niet uit de chaos die veroorzaakt werd door een burgeroorlog na de afzetting van ex-president François Bozizé door Séléka-rebellen. Dat leidde tot een tegenoffensief van de overwegend christelijke anti-balaka. De interventie van de Franse troepenmacht Sangaris en de Minusca maakte een einde aan de slachtpartijen, maar slaagde er niet in de veiligheidssituatie in het land te herstellen.

Bron: Belga