Gebroeders Van Raemdonck herdacht 100 jaar na overlijden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Morgen is het dag op dag 100 jaar geleden dat de broers Frans en Edward Van Raemdonck overleden aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog. Die gebeurtenis werd vandaag ruim herdacht in Steenstrate bij Ieper en in Diksmuide. De gebroeders waren overtuigd flamingant en werden een symbool voor de Vlaamse beweging. Op 26 maart 1917 werden de stellingen op het Stampkot te Steenstrate belaagd door de Duitsers. Sergeant Edward en sergeant Frans Van Raemdonck, respectievelijk 21 en 20 jaar, sneuvelden tijdens de nachtaanval.

De lichamen van de broers uit het Antwerpse Temse lagen in niemandsland. De toenmalige generaals zouden toen geweigerd hebben om de lichamen te repatriëren omdat de broers flamingant waren. Bijna drie weken later werden ze in een obusput begraven. Na een Frans offensief waarbij hun lichamen werden omgewoeld en stukgeschoten wisten de Belgen in september 1917 het stuk land te heroveren. Hun stoffelijke overschotten werden verzameld, samen met die van de Waalse korporaal Amé Fiévez en herbegraven in Steenstrate. Daar staat nu een monument, gebouwd uit brokstukken van Duitse stellingen. Hun zerk zou later verhuizen naar de crypte van IJzertoren, waar de stoffelijke resten in 1932 een finale rustplaats kregen.

De verschillende verenigingen die de gebeurtenis herdenken, zoals de Vlaamse Vredesbeweging VOS, willen een gezamenlijke herdenking, zonder politieke en nationalistische heldenverering, en met de Franstalige. "De vijand van de piot was niet de Waalse soldaat maar wel de Franstalige bourgeoisie. Om dit nogmaals in de verf te zetten, willen we deze herdenking samen met onze Franstalige vrienden organiseren", klinkt het. Om 10 uur was er een bloemenhulde aan de crypte van de eerste IJzertoren met toespraken en een muzikale omkadering door Willem Vermandere. Na de middag verhuist de herdenking naar Steenstrate voor een hulde aan het monument.

bron: Belga