Fijnstofconcentratie in Brussel het hoogst in Wetstraat en Vorst

door
Belga
Leestijd 2 min.

De concentraties van fijn stof in Brussel zijn het hoogst in de Wetstraat en in Vorst. Dat blijkt uit een studie die professor Roeland Samson (UA) heeft uitgevoerd op vraag van Vlaams parlementslid Joris Poschet (CD&V) en zaterdag is voorgesteld op een studiedag van de Brusselse CD&V over de Brusselse luchtkwaliteit. De partij heeft intussen al een reeks voorstellen klaar om de povere luchtkwaliteit in Brussel aan te pakken. In 2015 en 2016 werden op verschillende plaatsen in Brussel lindeboomblaadjes verzameld, die vervolgens onderzocht werden door professor Samson, onder meer bekend van het Airbezen-project in Antwerpen.

Uit die analyse blijkt dat de luchtkwaliteit in Brussel, net zoals in andere steden, sterk schommelt. Op plaatsen waar weinig verkeer is, zoals het Warandepark, het park van Koekelberg, de Anspachlaan en in delen van Anderlecht, is die behoorlijk goed. Hogere concentraties fijn stof zijn al te noteren in de omgeving van het Vlaams Parlement, rond het Sint-Katelijneplein en in Sint-Jans-Molenbeek.

"Het gaat daar vaak om nauwere straten met hoge huizen, waardoor er weinig ventilatie in die straten is", zegt professor Samson. "De hoogste concentraties waren te vinden in de Wetstraat, wat niet zo verwonderlijk is gezien het drukke verkeer, en in Vorst en aan de oude Citroëngarage."

De werkgroep Duurzaamheid van de Brusselse CD&V heeft intussen al een tiental maatregelen klaar die de luchtkwaliteit moeten verbeteren. Zo stellen ze voor de snelheid op de Brusselse Ring te beperken tot 100 km/u, denken ze aan "clean lanes" in de Wetstraat en Belliardstraat, waar enkel hybride en elektrische auto's zouden mogen rijden, en aan een zogenaamde smog-stofzuiger, die 30.000 kubieke meter lucht per uur zou kunnen zuiveren.

bron: Belga