Demonstraties in Rome en in Londen

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Rome verzamelen honderden mensen zich vandaag voor enkele demonstraties voor en tegen de Europese Unie. In Londen intussen zijn demonstranten op straat gekomen om te protesteren tegen de Brexit. Precies zestig jaar na de ondertekening van de verdragen van Rome hebben de Europese leiders in de Italiaanse hoofdstad de Verklaring van Rome aangenomen. In het document zetten ze de verwezenlijkingen van de Europese samenwerking in de verf en blikken ze vooruit op de toekomst van de EU.

In de voormiddag hing er een gespannen rust in de Italiaanse hoofdstad, zegt een journalist van DPA. Veel winkels zijn gesloten. Enkele honderden mensen demonstreerden pro Europa en droegen Europese vlaggen met zich mee.

Duizenden agenten zijn op de been om de manifestaties in goede banen te leiden. In de namiddag staan enkele tegenbetogingen gepland. De politie stelt alles in het werk om confrontaties tussen beide groepen te vermijden.

In Londen zijn enkele duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de Brexit. De demonstranten verzamelden, net zoals in Rome in een stralende lentezon, in de buurt van Hyde Park. In een mars voor Europa trekken ze in de richting van het Britse parlement. Veel demonstranten hebben ook gele bloemen bij om neer te leggen op de herdenkingsplaats voor de slachtoffers van de aanval deze week aan het Britse parlement.

bron: Belga