Chinese buschauffeurs krijgen loon uitbetaald in muntjes

Chinese buschauffeurs krijgen loon uitbetaald in muntjes
Foto Pixabay

Een vervoersmaatschappij in het oosten van Chinese heeft zijn personeel uitbetaald in kleingeld. Dat zet kwaad bloed, want sommige bestuurders kregen meer dan duizend muntjes. 

Zo’n tweehonderd medewerkers van het busbedrijf in het Chinese Baoying kregen hun loon in kleingeld waarmee passagiers betalen. Volgens BBC News waren het vooral munten van één yuan (dertien eurocent). Het salaris kwam dus in een grote en vooral erg zware zak.

De personeelsleden zijn begrijpelijk ontevreden. “Het is geld, maar ga maar eens winkelen met een zware tas vol muntgeld”, reageert een medewerker. Gelukkig voor de buschauffeurs hebben een aantal banken al aangeboden om de munten in te wisselen voor biljetten.

De vervoersmaatschappij heeft de opmerkelijke beslissing genomen omdat dat eenvoudiger was dan al het geld tellen, verpakken en naar de bank te brengen. Volgens het bedrijf zou dat een pak meer werk gekost hebben, voor zowel het personeel van de bank als het busbedrijf. Veel bedrijven in de regio zouden niet beseffen dat banken tegenwoordig machines hebben om het geld te tellen.

De enorme hoeveelheid kleingeld bij de vervoersmaatschappij is het gevolg van Chinees Nieuwjaar. Tijdens die periode namen heel wat bezoekers het openbaar vervoer. Zij betaalden ook vooral met cash in plaats van een kaartje.