VN-Veiligheidsraad veroordeelt laatste ballistische tests van Noord-Korea

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag de ballistische tests van Noord-Korea op 19 en 21 maart "met klem veroordeeld". Ze noemt het gedrag van Pyongyang "steeds meer destabiliserend". "De leden van de V-raad hebben hun ernstige bezorgdheid uitgedrukt in verband met het steeds meer destabiliserende gedrag van de Volksrepubliek van Korea, en haar flagrante en provocerende minachting tegenover de Veiligheidsraad", aldus de raad in een persbericht. Ze drukt ook opnieuw haar steun uit voor een politieke oplossing voor het dossier en roept Pyongyang opnieuw op om "een oprecht engagement te tonen voor de denuclearisering".

Gisteren nog hebben Amerikaanse militairen verklaard dat ze activiteit rond de nucleaire testsites in Noord-Korea hebben waargenomen, wat hen doet vermoeden dat Pyongyang nieuwe tests plant.

Zuid-Korea kondigde woensdag aan dat Noord-Korea opnieuw een mislukte rakettest uitvoerde, en zondag testte ze een nieuwe raketmotor uit om satellieten te lanceren, die eenvoudig zou kunnen worden omgebouwd tot motor om ballistische raketten af te vuren, aldus waarnemers. Begin maart vuurde Pyongyang vier raketten af richting de Japanse Zee, wat door de VS en Zuid-Korea gezien werd als een oefening voor aanvallen tegen Amerikaanse basissen in Japan.

Resoluties van de Verenigde Naties verbieden Pyongyang ballistische raketten af te vuren en nucleaire tests te doen. Toch voerde het land in totaal al vijf kernproeven uit en vuurt het regelmatig raketten af, ondanks steeds strengere sancties van de VN-Veiligheidsraad.

Bron: Belga