Vanhengel: "Geen Eurostadion, geen Belgische kandidatuur EK 2020"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Zonder stadion op Parking C van de Heizel, zal de UEFA een andere gaststad dan Brussel kiezen voor het EK 2020". Dat verklaarde minister Guy Vanhengel (Open Vld) tijdens het vragenuurtje in het Brussels Parlement op actualiteitsvragen van Johan Van Den Driessche (N-VA) en Brigitte Grouwels (CD&V). Vanhengel zei voor het eerst klaar en duidelijk dat aan de kandidatuur van Brussel als gaststad voor het Europees Kampioenschap in 2020 ook meteen het project van het nieuwe Eurostadion is gebonden. Dat betekent meteen dat een renovatie van het Koning Boudewijnstadion, die Van Den Driessche en Arnaud Verstraete (Groen) uitdrukkelijk vragen om in overweging te nemen, geen oplossing zou zijn indien de bouw van het nieuwe stadion op Parking C niet tijdig zou klaar zijn.

Voor Vanhengel ligt de bal volledig in de kamp van bouwheer Ghelamco. Het bedrijf reageerde overigens donderdag na het negatief advies van Ruimte Vlaanderen voor de bouwvergunning meteen dat dit verwacht was omdat de procedure voor de afschaffing van de beruchte buurtweg nog steeds loopt. Wat de bezwaren inzake mobiliteit betreft, wijst de minister op de mobiliteitsconvenant die Ghelamco heeft opgesteld. Die bezwaren slaan volgens Vanhengel overigens niet op de Ring, maar op de zachte vervoersmodi zoals de tram.

De minister kondigde ook aan dat de studie met de argumenten waarom de renovatie van het Koning Boudewijnstadion geen optie is in de loop van de volgende week aan de bevoegde commissie van het Brusselse Parlement zal worden overgemaakt.

"De opdracht voor de overheden is: we moeten doorgaan en tegen eind 2019 klaar zijn voor het EK 2020", aldus nog Guy Vanhengel die erop wees dat de infrastructuur in elk geval nodig is voor de hervorming van de Heizelvlakte, onder meer de overstapparking.

bron: Belga