Ultimatum Witte Huis: "stem voor nieuwe ziekteverzekering, anders komt Obamacare terug"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Functionarissen van het Witte Huis en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan hebben donderdag tijdens een bijeenkomst achter gesloten deuren verklaard dat er vrijdag een stemming zal komen over de hervorming van de gezondheidszorg, zonder dat er verder onderhandeld zal worden. Indien het Congres dan niet voor de "Trumpcare" stemt, zit er misschien niets anders op dan terug te keren naar Obamacare, zou het Witte Huis gezegd hebben volgens een bron die bij de bijeenkomst aanwezig was, aldus de Amerikaanse media. De uitspraken van het Witte Huis en Ryan komen er na 24 uur van gespannen onderhandelingen tussen het Witte Huis en de House Freedom Caucus en andere Republikeinen die zich niet achter het nieuwe gezondheidsplan van president Donald Trump kunnen scharen. Eerder dreigde Trump er al mee dat de tegenstemmers hun zetel in het Congres zouden kunnen verliezen, aldus nieuwszender CNN.

De stemming in het Congres was normaal gezien gepland voor donderdag, maar werd met een dag uitgesteld omdat er binnen de Republikeinse partij niet voldoende voorstanders zijn voor het ontwerp, zelfs niet met de aanpassingen die Trump voorstelde.

Woensdag liet de House Freedom Caucus, een groep van 28 Republikeinen in het Huis die nauwe banden heeft met de conservatieve Tea Party, al weten dat minstens 25 van zijn leden tegen het plan zullen stemmen. Volgens de conservatieven zitten er in het nieuwe plan van Trump nog te veel elementen van Obama's Affordable Care Act. Republikeins congreslid Thomas Massie liet dan weer weten dat 30 van zijn partijgenoten tegen het plan waren zoals het er nu uitziet.

De Republikeinen hebben 237 zetels in het 435 zetels tellende parlement. Aangezien geen enkele Democratische volksvertegenwoordiger van plan is om het plan van Trump te steunen, kan Trump het zich slechts permitteren om 20 Republikeinen te "verliezen".

De vraag is of het ultimatum van Trump de Republikeinen zal overtuigen om toch voor zijn plan te stemmen. De president lijkt zich wel te herinneren dat de Republikeinen sinds het begin zeer sterk tegen Obama's gezondheidsplan gekeerd waren.

Indien het Huis van Afgevaardigden vrijdag toch voor "Trumpcare" zou stemmen, moet het wetsontwerp ook nog passeren langs de Senaat.

bron: Belga