Staatssecretaris De Backer benadrukt speerpunten in strijd tegen sociale fraude

Staatssecretaris De Backer benadrukt speerpunten in strijd tegen sociale fraude

Staatssecretaris voor de strijd tegen sociale fraude Philippe De Backer (Open Vld) benadrukt dat sociale fraude niet aanvaardbaar is en somt een reeks speerpunten op van zijn beleid. “Het is een werk van lange adem en vraagt een mentaliteitswijziging”, aldus De Backer Uit een bevraging bij duizend Belgen voor het RTL-TVI-programma “Reporters” zou blijken dat bijna twee Belgen op drie al eens sociale fraude heeft gepleegd. Het gaat bijvoorbeeld om een huishoudster in het zwart aan de slag laten gaan, zich onterecht ziek aanmelden op het werk of in het zwart bijklussen. Opvallend is dat volgens de enquête een even groot aandeel beweert nooit sociale fraude te hebben gepleegd.

Staatssecretaris De Backer is zich er van bewust dat mensen soms sociale fraude plegen zonder dat te weten. Speerpunten in zijn beleid zijn dan ook bewustmaking dat het niet door de beugel kan, maar ook de regels vereenvoudigen en verduidelijken. Het verder verlagen van de loonkost moet er mee voor zorgen dat mensen niet langer sociale fraude plegen om de hoge loonkost te omzeilen.

“Mensen of bedrijven die bewust en opzettelijk de regels omzeilen, pakken we keihard aan met extra controles”, aldus De Backer. “Daarvoor komen er extra inspecteurs op het terrein”. De samenwerking met politie en justitie is intussen ook opgevoerd. “Zo haalden we vorig jaar in de strijd tegen sociale fraude bijna 200 miljoen euro op, een record”, weet de staatssecretaris.

bron: Belga