Rechter in Amsterdam buigt zich over Fortis-schikking

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het gerechtshof in Amsterdam buigt zich vandaag over de Fortis-schikking, die voorziet in een schadeloosstelling voor iedereen die tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008 aandeelhouder was van Fortis. Die Belgisch-Nederlandse bank kwam tijdens de financiële crisis in de problemen en moest door de overheid worden gered. Erfgenaam Ageas legt voor de schikking 1,204 miljard euro op tafel. Een uitspraak van de rechter wordt ten vroegste tegen de zomer verwacht. Ageas bereikte in maart vorig jaar een akkoord met Deminor, Stichting FortisEffect, Stichting Investor Claims Against Fortis en de Vereniging van Effectenbezitters over een voorstel tot schikking van alle burgerlijke rechtszaken rond het voormalige Fortis voor de gebeurtenissen in 2007 en 2008. Later sloten anderen zich bij het voorstel aan, zoals de advocaten Geert Lenssens en Laurent Arnauts en de Nederlandse miljardair Dik Wessels (via de vennootschap Archand). Fortis kwam tijdens de financiële crisis in de problemen en moest worden gered. Achteraf bleek de overname van ABN Amro als een molensteen om de nek van de bank te hangen, en beleggers verweten het Fortis-management miscommunicatie over onder meer de kapitaalverhoging.

Maar niet iedereen aanvaardt de schikking van Ageas. Onder meer advocaat Mischaël Modrikamen en de Nederlandse groep ConsumentenClaim maken voorbehoud. Zij zouden een 4.000-tal aandeelhouders vertegenwoordigen.

De rechter in Amsterdam hoort vandaag de verschillende partijen, alvorens de schikking al dan niet bindend te verklaren. Op het gerechtshof zouden een 120-tal aandeelhouders de zitting bijwonen.

Ageas hoopt op een uitspraak tegen uiterlijk september. Dan kan de periode starten waarin (ex)-aandeelhouders een claim kunnen indienen. Hun aantal wordt op 150.000 à 200.000 geschat. Hoeveel geld zij krijgen, zal afhangen van het aantal claims dat effectief wordt ingediend.

bron: Belga