Raadkamer Mechelen – Aanhouding van veertiger die door agent wilde neergeschoten worden met maand verlengd

De raadkamer in Mechelen heeft de aanhouding van de 44-jarige man die maandag door een agent in de voet werd geschoten, met een maand verlengd. De man wilde eigenlijk zelfmoord plegen en hoopte dat de opgeroepen agenten hem zouden doden, maar werd enkel in de voet geraakt. Hij kampt met financiële problemen en zag het niet meer zitten. Stijn D. had maandag de lokale politie van Heist-op-den-Berg naar zijn huis gelokt en wilde daar een agent aanvallen met een broodmes. Daarop schoot een van de agenten hem in de voet. Achteraf gaf D. toe dat hij gehoopt had dat de agenten hem zouden neerschieten. Hij kampt met financiële problemen, nadat hij zijn restaurant failliet had zien gaan, en ziet geen uitweg meer. Sinds het faillissement woonde hij opnieuw bij zijn ouders, maar hij kreeg een nieuwe opdoffer toen zijn moeder werd opgenomen in een bejaardentehuis. Dat leidde hem tot zijn wanhoopsdaad.

Zijn advocate pleitte vrijdagochtend niet voor de vrijlating. “Mijn cliënt heeft spijt van wat er gebeurd is en wil zich excuseren tegenover de agent die hem heeft neergeschoten. We gaan een bemiddeling opstarten”, zegt Kristel Coppieters. “Momenteel verblijft hij in de ziekenboeg van de gevangenis van Brugge. Hij is geen gevaar voor de maatschappij maar heeft hulp nodig. Zolang zijn voet niet genezen is, kan hij niet terecht in een psychiatrisch centrum, omdat die daarvoor niet uitgerust zijn. Ik bekijk ook of mijn cliënt in aanmerking komt voor schuldbemiddeling.”
De aanhouding van de maand werd vrijdag met een maand verlengd.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

bron: Belga