Raad van Europa vreest seksueel misbruik minderjarige asielzoekers in Hongarije

door
Belga
Leestijd 1 min.

De systematische opsluiting van alle asielzoekers in Hongarije dreigt niet-begeleide minderjarigen bloot te stellen aan seksueel misbruik of exploitatie. Dat stelt de Raad van Europa in een brief aan de regering in Boedapest.

In een brief aan premier Viktor Orban toont voorzitter Claude Janizzi van het gespecialiseerde Lanzarote-comité van de Raad van Europa zich ongerust over de wet die het Hongaarse parlement op 7 maart stemde. De volksvertegenwoordigers stemden toen in met de herinvoering van de systematische opsluiting van asielzoekers tot hun asielprocedure definitief afgerond is. De Verenigde Naties heeft de wet al veroordeeld.

Nu wijst de Raad van Europa specifiek op de gevolgen voor niet-begeleide minderjarigen tussen 14 en 18 jaar oud. Ze "zullen beschouwd worden als volwassenen" en "niet genieten van kinderbeschermingsmaatregelen, zoals de aanstelling van een voogd", aldus de Raad. "De kinderen zullen ondergebracht worden in transitzones met een groter risico dat ze het slachtoffer worden van seksueel misbruik of exploitatie", vervolgt de instelling, die van Orban wil vernemen wat hij gaat doen om deze minderjarigen te beschermen.

Dinsdag reist eurocommissaris Dimitris Avramopoulos naar Hongarije om de wet te bespreken met de Hongaarse binnenlandminister Sándor Pintér.

bron: Belga