Lokale radio's trekken naar Grondwettelijk Hof tegen radiodecreet

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een groep lokale radiozenders bindt de juridische strijd aan tegen het nieuwe radiodecreet en stapt naar het Grondwettelijk Hof. Dat schrijft Knack.be. Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) pareert de kritiek: "De radio's hebben een berekend risico genomen." Hoewel het nog niet in voege is, doet het nieuwe radiodecreet al heel wat stof opwaaien, vooral bij de lokale zenders. Een deel van hen trekt naar het Grondwettelijk Hof om het nieuwe decreet aan te vechten. Wanneer de zaak wordt behandeld, is nog niet bekend.

Ze hebben heel wat bezwaren geformuleerd, zegt Marc Windmolders van Trendy FM, die als woordvoerder van de eisers fungeert. Het grootste probleem zit hem in de schaal. In het nieuwe radiolandschap kunnen zenders enkel nog een heel lokale zender zijn, met een tot drie frequenties, of meedingen naar een van de vier grote frequentiepakketten of netwerkradio's.

Veel radiostations vallen daar vandaag, onder andere door overnames van frequenties in het verleden, tussen en moeten dus kiezen. "Ze hebben een eigen categorie gecreëerd om mee te spelen met de groten. Ik begrijp dat, dat is ook ondernemerschap van de radio's, maar het is niet waar lokale radio voor bedoeld is", reageert minister van Media Sven Gatz (Open Vld). "De radio's wisten dat ketenvorming een gok was, een berekend risico waar ooit een einde aan zou komen", zegt hij aan Knack.be.

Nog een vrees van de lokale radio's is de overschakeling naar het digitale zendsysteem DAB+. Landelijke radio's als Qmusic en Joe FM krijgen ruimschoots de kans om de overstap te maken en zien hun erkenning automatisch voor vier jaar verlengd. Niet zo voor de lokale zenders, zij moeten weer vechten voor hun frequentie.

"In onder andere Nederland en het Verenigd Koninkrijk is DAB+ voor lokale radio's wel mogelijk", zegt Windmolders, die de automatische erkenning voor de landelijke radio's 'discriminatie' vindt. Gatz wil het stap voor stap aanpakken: "Mocht ik hebben gezegd dat alle lokale radio's de stap naar DAB+ dit jaar moesten zetten, was het kot te klein geweest", zegt hij.

bron: Belga