Francken: "AZG mensensmokkelaars noemen was ongenuanceerd, ik neem dat terug"

door
Belga
Leestijd 2 min.

N-VA-staatssecretaris Theo Francken geeft toe dat hij te kort door de bocht ging door Artsen Zonder Grenzen op Twitter mensensmokkelaars te noemen. Dat zei hij vandaag na een gesprek met AZG. Francken blijft er wel bij dat de reddingen op zee "indirect" voor een aanzuigeffect zorgen. Excuses kwamen er niet. "Hij heeft duidelijk gezegd dat Artsen Zonder Grenzen geen organisatie is die samenwerkt met de mensensmokkelaars, dat was een goed punt", verduidelijkte operationeel directeur Bart Janssens na het gesprek, dat goed een uur duurde. "Aan de andere kant zijn er toch een aantal punten waar we met de staatssecretaris duidelijk van mening verschillen, zoals het zogenaamde aanzuigeffect van de reddingsacties."

Excuses kwamen er niet. "Hij is er niet over begonnen en wij ook niet", aldus Janssens. "We hebben gezegd dat we in een eerste reactie toch wel gechoqueerd en verrast waren over de sterke uitspraken en daar heeft de staatssecretaris duidelijk gezegd: 'ik neem dat terug'."

Artsen Zonder Grenzen greep de ontmoeting aan om de Belgische regering te vragen een echte leiderschapsrol te spelen opdat er minder mensen zouden verdrinken. "We hebben gevraagd om meer schepen in te leggen zoals de regering dat vroeger heeft gedaan en ook te zorgen voor meer humanitaire visa of andere legale middelen voor mensen uit Libië om naar Europa te komen. Interessant was dat hij zei dat ze daar ook zelf over nadenken."

Francken zelf onderstreepte na afloop zijn respect voor het humanitaire werk van AZG, maar bleef er wel bij dat de reddingsoperaties een aanzuigeffect creëren. "Dat is ook niet tegengesproken op deze vergadering", aldus de N-VA'er. "Dat is een enorme paradox natuurlijk, een enorm dilemma. Je moet mensen redden, maar door mensen te redden zorg je er indirect voor dat er meer mensen vertrekken."

Over de vingertik van premier Charles Michel en diens raad om "zeven keer met de duim te draaien alvorens te tweeten", zei Francken tot slot met een brede grijns: "hij heeft me al veel advies gegeven en ik probeer dat altijd na te leven". En op de vraag of hij ook minder zal tweeten? "We zullen zien, ik zal mijn best doen."

bron: Belga