Broadband Belgium wil nieuw draadloos netwerk uitrollen dat klaar is voor 5G

Telecomregulator BIPT heeft de gebruiksrechten van operator Broadband Belgium in de voor de invoering van 5G belangrijke 3,5 GHz-frequentieband met vijf jaar verlengd, tot 25 april 2024. Dat meldt het BIPT. Broadband Belgium, een leverancier van draadloze en snelle breedbanddiensten die zich voornamelijk richt tot het B2B-segment, nam op 31 maart 2016 de rechten over van b.lite en Mac Telecom en wil een nieuw draadloos netwerk uitrollen, eerst in Brussel en daarna in andere grootstedelijke gebieden in België. Vicepremier en minister van Telecom Alexander De Croo reageert tevreden op de verlenging. “Er zijn te weinig spelers die telecomproducten voor bedrijven aanbieden”, aldus De Croo. Broadband Belgium wil apparatuur gebruiken die klaar is voor 5G, zodat 5G zeer snel beschikbaar kan komen van zodra de technologie op punt staat. Volgens het BIPT kan de komst van een extra operator tot meer concurrentie en een nieuwe dynamiek leiden op de Belgische mobielebreedbandmarkt. “Broadband Belgium kan immers een uitdager worden in het segment van de snelle gegevensoverdracht”, klinkt het.

De frequentieband in kwestie is belangrijk voor de invoering van 5G in België, hetgeen het BIPT moet bevorderen. De regulator zegt er dan ook in het bijzonder op te zullen toezien dat de gebruiksrechten ervoor niet onderbenut blijven. De regulator wil bovendien zo snel mogelijk de gebruiksrechten toewijzen voor de gehele 3,4-3,8 GHz-frequentieband. Die rechten zouden dan geldig zijn tot 2040.

Minister De Croo reageerde alvast tevreden over de verlenging van de gebruiksrechten van Broadband Belgium. “Door deze verlenging kan België een voortrekkersrol spelen bij de uitrol van 5G. Een nieuwe speler op de businessmarkt betekent ook meer concurrentie en dat is nodig”, luidt het. “België moet absoluut aan de spits van de 5G-uitrol in Europa staan. (…) Een snelle uitrol van 5G zal ook onze innovatiesector een boost geven en een belangrijke economische meerwaarde zijn”, aldus De Croo.

bron: Belga