60 jaar Verdrag van Rome - Europese leiders op audiëntie bij paus Franciscus

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders zijn op audiëntie ontvangen door paus Franciscus. Dat gebeurde naar aanleiding van de 60ste verjaardag van het Verdrag van Rome, die morgen/zaterdag in de Italiaanse hoofdstad wordt gevierd. De paus wees de Europese leiders op het belang van solidariteit "als tegengif voor het populisme". Niet alle 27 leiders gingen met volle goesting op de uitnodiging van de paus in, maar de audiëntie in het Vaticaan was vrijdagavond het eerste hoogtepunt van de herdenkingen rond zestig jaar Europese eenmaking. Wegens de Brexit blijft de Britse premier Theresa May dit weekend uit Rome weg.

Paus Franciscus riep zijn gasten op om van de Europese Unie meer te maken dan een verzameling "regels die moeten worden gehoorzaamd". Als fervente voorstander van de EU ziet hij er een "levenshouding gebaseerd op waarden en idealen" in. Waar geen idealen meer zijn, ontstaat er een "vruchtbare grond voor extremisme", waarschuwde hij.

Franciscus brak een lans voor solidariteit, "die Europa hoop moet geven en ook het meest efficiënte tegengif voor het moderne populisme is".

In die context zei de paus - overigens niet voor het eerst - dat Europa een open houding moet aannemen tegenover de honderdduizenden vluchtelingen en migranten die aankomen. "We mogen ons er niet vanaf maken door de migratiecrisis van deze tijd af te doen als een louter cijfermatig, economisch of veiligheidsprobleem."

Behalve de nationale leiders, waren ook de voorzitters van de Europese Raad, het Parlement en de Commissie door Franciscus uitgenodigd. Na zijn toespraak ontving hij iedereen voor een korte groet, waarna in de Sixtijnse Kapel een groepsfoto werd genomen.

bron: Belga