Deelnemers overlevingsprogramma zien af terwijl uitzending al lang is gestopt

Pixabay

Het overlevingsprogramma Eden van Channel 4 werd na één maand al van de buis gehaald. Het enige probleem was dat de programmamakers de deelnemers hier niet van op de hoogte hebben gebracht.

Eden moest een soort Expeditie Robinson slash Big Brother worden. De 23 kandidaten die deelnamen, moesten een jaar lang zien te overleven in een afgelegen gebied in de Schotse Hooglanden. En dit zonder gebruik te maken van moderne technologieën. Het sociologisch experiment eindigde op een negatieve noot voor de deelnemers. Ze kregen namelijk te horen dat ze een volledig jaar voor niets hebben geleden. Het tv-programma werd na één maand al niet meer uitgezonden.

Kandidaat Tom Wah ventileerde zijn woede hierover bij de Britse krant The Guardian. “Het is allemaal heel anders gegaan dan ons vooraf was verteld. Dit programma is extreem misleidend geweest.” Twaalf kandidaten gaven al op eens ze te maken kregen met honger, bittere ruzies en seksuele frustraties.

Maria Macpherson sprak met de regionale krant: “Sommige deelnemers moesten zelfs naar de tandarts omdat ze kippenvoer hadden gegeten.”

Tipte niet aan de verwachtingen

Maar liefst 1,7 miljoen mensen bekeken de eerste aflevering van Eden. Nadien daalde de belangstelling voor het programma drastisch waardoor de programmamakers besloten dat het overlevingsprogramma niet voldeed aan hun verwachtingen.

Een woordvoerder van Channel 4 probeerde de gemoederen wat te bedaren en liet weten dat nu de laatste tien kandidaten naar huis zijn, het experiment ook echt is afgelopen. Hij beweert dat Eden op een bepaald moment terug zal keren op de televisie en dat de resterende afleveringen zullen worden uitgezonden.