Dagen Zonder Vlees: Metro test courgetti met berloumi

Courgetti met berloumi
Foto R.V.

Samen met 110.841 tijdelijke vegetariërs doet Metro mee aan Dagen Zonder Vlees. Om inspiratie op te doen vroegen we zeven bekende koks om hun beste vegetarische recept met ons te delen. Dat gerecht hebben we met onze redactie bereid en uiteraard geproefd. Hieronder het resultaat van die bevindingen. Deze week is het de beurt aan Sandra Bekkari, die naam en faam verwierf met haar ‘Nooit meer diëten’- boekenreeks.

In de avonden ontplooi ik me graag tot parttime health chef. Gezonde maaltijden zijn voor mij belangrijk, ook al heb ik niet altijd de tijd om uren achter de potten te staan. Ik ben dan ook benieuwd hoe deze courgetti met berloumi van Sandra Bekkari zal uitdraaien.

Door een ietwat gebrekkig time management stoot ik op een aantal problemen nog voor ik goed en wel aan het koken ben. Zo beschik ik niet over een spiraalsnijder om de courgetti’s snel en gemakkelijk in slierten te snijden. Het gevolg daarvan is dat ik die klus handmatig moet klaren: een huzarenstuk dat behoorlijk wat tijd in beslag neemt. Verder was ook de berloumi en de haloumi uitverkocht in de supermarkt om de hoek, waardoor ik genoodzaakt ben om die te vervangen door een bolletje mozzarella.

Toch draait dit gerecht –gezien de omstandigheden – behoorlijk goed uit. Het geheel is erg smaakvol, gezond en zeker niet te zwaar: perfect als avondmaaltijd. “Heerlijk, ik geef je een spiraalsnijder voor je verjaardag”, klinkt het ook bij mijn smullende tafelgenoot.

Tips

Voor wie dit gerecht zelf wil proberen, hebben we wel nog een aantal tips:

 • Wees zuinig met de olijfolie. Zelf heb ik iets te enthousiast ‘gesprenkeld’, waardoor mijn courgetteslierten vettiger uitdraaiden dan gehoopt.
 • Gebruik geen mozzarella, die kaassoort is te waterig en verandert tijdens het bakken in een onsmakelijke witte massa. Geen verleidelijke bruine korst te bespeuren. Zodra de mozarella afkoelt, wordt de kaas terug iets compacter en dan kun je hem eventueel in blokjes snijden.
 • Voeg eventueel pijnboompitten toe als smakelijk extraatje. Het krikt de prijs van je maaltijd stevig op, maar qua smaak is het een perfecte toevoeging.

Recept

 • 4 rode paprika’s
 • 1 kleine rode ui (fijngesneden)
 • 1 teentje knoflook (fijngesneden)
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 theelepel Provençaalse kruiden
 • zwarte peper
 • 2 courgettes
 • 200 gram berloumi (Belgische variant van halloumi, in de supermarkt)
 • 5-tal kerstomaatjes
 • verse basilicum

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Stap 2

Snijd de paprika in vieren, verwijder de zaadlijsten en leg de stukken paprika op een bakplaat met bakpapier. Wanneer de schil zwart wordt, haal je de paprika’s uit de oven. Laat afkoelen op een bakplaat met een handdoek over of steek de paprika in een plastic zak om de schil gemakkelijker te verwijderen.

Stap 3

Fruit de ui en knoflook glazig in een beetje olijfolie.

Stap 4

Mix de paprika in de blender met de ui en de knoflook. Voeg 1 el olijfolie, de Provençaalse kruiden en wat zwarte peper toe en mix opnieuw.

Stap 5

Snijd de uiteinden van de courgettes en maak slierten meteen spiraalsnijder. Doe de slierten in een ovenschaal, kruid met zwarte peper en besprenkel met wat olijfolie. Meng en zet, afgedekt, 15 minuten in de oven.

Stap 6

Bak de berloumi in een anti-aanbakpan zonder vetstof, zo’n 2 minuten aan iedere zijde.

Stap 7

Verwarm de tomaatjes even in de pan waarin je de ui en knoflook gefruit hebt.

Stap 8

Werk het gerecht af met wat basilicum.