Britse tiener tikt NASA op de vingers

Het International Space Station van NASA
Foto AFP

Miles Soloman is erin geslaagd om een foutje te vinden in de werkwijze van NASA. De ruimtevaartorganisatie heeft de slimmerik nu uitgenodigd om samen een oplossing te vinden voor het probleem.

Voor een project op zijn school moest de Britse tiener een een dataset over straling van de ruimtevaartorganisatie bekijken. “Ik ontdekte dat, terwijl er geen straling moest zijn, er toch een negatieve meting was. Dat kan toch helemaal niet?”, vertelt de jongen aan BBC Radio 4.

Uitnodiging

Samen met zijn fysicaleerkracht nam hij contact op met NASA. Blijkbaar waren ze al langer op de hoogte van de afwijking, maar ze dachten dat die fout maar een of twee keer per jaar voorkwam. Uit de analyse van Soloman blijkt dat het probleem meermaals per dag voorkwam.

Ondertussen heeft de ruimtevaartorganisatie de wiskundeknobbel uitvoerig bedankt. “We waardeerden het meer dan dat we ons schaamden”, reageert Lawrence Pinsky van NASA. “Dat is juist het idee van dit soort projecten, dat studenten in het echt mee kunnen kijken en dit soort foutjes vinden.” De Britse bolleboos is zelfs uitgenodigd om de oorzaak van het probleem te achterhalen, en dat ziet Soloman uiteraard dubbel en dik zitten.