Zeven EU-lidstaten engageren zich voor ontwikkeling supercomputers

door
Belga
Leestijd 2 min.

Van de tien krachtigste supercomputers in de wereld, staat er geen enkele in een EU-lidstaat. Zeven landen hebben zich vandaag in Rome geëngageerd om daar samen snel verandering in te brengen. België is er (nog) niet bij. De Verenigde Staten, China en Japan staan verder dan de Europese Unie als het op supercomputers aankomt. Nochtans is "high-performance computing" belangrijk voor wetenschappelijk onderzoek. Duitsland, Portugal, Frankrijk, Spanje, Italië, Luxemburg en Nederland hebben nu een ministeriële verklaring ondertekend om een inhaaloperatie te maken.

De Europese Commissie hoopt dat andere lidstaten zich snel zullen aansluiten. "Alleen als we samenwerken, kunnen we de achterstand inhalen", zei vicevoorzitter van de Commissie Andrus Ansip. België is niet bij de ondertekenaars in Rome, maar het kabinet van minister van Digitale Agenda Alexander De Croo laat weten de teksten te bekijken. Eventueel sluit België zich nadien nog aan, klinkt het.

De ambities zijn niet min. De Europese Commissie vergelijkt het project qua omvang met de Europese vliegtuigbouwer Airbus in de jaren negentig en satellietnavigatieproject Galileo in de jaren 2000. Het plan is om computerkracht te creëren die minstens 1.018 berekeningen per seconde kan maken en die ter beschikking te stellen van wetenschappers, industrie en overheden in de hele EU.

Alle digitale wegen leiden vandaag naar Rome. De Europese Commissie organiseert er een Digital Day, een conferentie met delegaties uit alle hoeken van de EU. Op de agenda staan niet alleen de supercomputers, maar ook onder meer digitale jobs en zelfrijdende auto's. Voor België zou vicepremier Alexander De Croo naar Rome afzakken, maar hij zegde op het laatste moment af wegens de begrotingscontrole in Brussel. Een adviseur van De Croo is wel present.

Bron: Belga