Schepmans wil verbod op verkoop lachgas aan minderjarigen

Schepmans wil verbod op verkoop lachgas aan minderjarigen

Kamerlid en burgemeester van Molenbeek Françoise Schepmans (MR) heeft in het federale parlement een voorstel van resolutie ingediend om de verkoop van lachgas aan minderjarigen te verbieden. Volgens PTB-gemeenteraadslid Dirk De Block zijn er tientallen flessen van dit product, dat gebruikt kan worden als bijzonder gevaarlijke drug, aangetroffen op straat in Molenbeek. Schepmans stipt aan dat de gemeente zijn preventiedienst heeft gevraagd om jongeren te sensibiliseren over de gevaren van het inhaleren van het gas. De dienst gaat naar middelbare scholen en verenigingen om zoveel mogelijk jongeren te informeren.
In landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk wordt lachgas volgens Schepmans al sinds de jaren tachtig gebruikt voor zijn euforische eigenschappen. In België is het fenomeen sinds enkele jaren in ontwikkeling.
Bij het inhaleren van lachgas (N2O, stikstofmonoxyde) ervaart men een kortstondige euforische roes, die gepaard kunnen gaan met coördinatiestoornissen en gaten in het kortetermijngeheugen. Het kan irritatie veroorzaken aan ogen, neus, keel, luchtwegen en de huid, voor braakneigingen en misselijkheid zorgen en zelfs tot een coma of de dood leiden. Langdurig gebruik kan ook onvruchtbaarheid, impotentie en beschadiging van het zenuwstelsel teweegbrengen.

bron: Belga