Oppositie noemt Francken "laf" voor wegblijven bij terechtwijzing

door
Belga
Leestijd 2 min.

De afwezigheid van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) heeft voor heel wat beroering gezorgd in de Kamer. Francken moest strikt genomen niet aanwezig zijn, maar de door Groen aangevoerde oppositie vond het "laf" en "een nieuwe belediging" dat de staatssecretaris wegbleef terwijl de premier hem op de vingers tikte voor zijn forse uithaal naar Artsen Zonder Grenzen. Francken ging eerder deze week op Twitter scherp in discussie met AZG. Hij vindt dat de organisatie moet wegblijven uit de Middellandse Zee: "Ze doen aan mensensmokkel. Heeft niets meer met vluchtelingen te maken. Illegale migratie". AZG antwoordde dat mensenlevens redden hun taak is. Waarop Francken reageerde: "Met er te redden veroorzaakt u indirect alleen maar meer doden".

Premier Michel reageerde dinsdag al misnoegd. In de plenaire Kamer herhaalde hij zijn kritiek. "Ik keur deze tweets af, ik veroordeel dergelijke communicatie. En ik raad hem aan zeven keer zijn duim om te draaien alvorens zo'n tweets uit te sturen."

Sp.a, PS, Ecolo-Groen en PVDA toonden zich eveneens kritisch en plaatsvervangend beschaamd over de kritiek op Artsen Zonder Grenzen. Dat Francken zelf afwezig bleef, zette bij de oppositie bovendien heel wat kwaad bloed. "Na de moed die hij had om alles en iedereen te beledigen, moet hij nu maar de moed hebben om te horen wat de premier hier over zijn tweets en uitspraken te zeggen heeft", fulmineerde Calvo.

De eis van de oppositie om Francken op te vorderen, vond echter onvoldoende steun. Kamervoorzitter Siegfried Bracke vond dat Groen de vraag maar vooraf op tafel had moeten leggen. Ook CD&V en Open Vld noemden Calvo oncollegiaal omdat hij voor het oog van de camera's plots met zijn eis kwam. Afspraken zijn afspraken, argumenteerden Patrick Dewael (Open Vld) en Servais Verherstraeten (CD&V). Die laatste schaarde zich daarbij wel vol achter de kritiek van Michel op de staatssecretaris.

bron: Belga