Onderzoekscommissie Publifin boekt rist grote namen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De onderzoekscommissie naar het schandaal bij de Luikse intercommunale Publifin hoort de komende weken een resem vooraanstaande politici. Op de gastenlijst prijken onder meer Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS), minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) en de Luikse PS-burgemeester Willy Demeyer. De onderzoekscommissie kwam tot stand na de onthullingen over riante vergoedingen bij Publifin en zijn operationele poot Nethys. Verschillende hoofdrolspelers passeerden al de revue. Vandaag is het de beurt aan verantwoordelijken uit de Waalse administratie. Morgen wordt ex-minister van Energie Paul Furlan verwacht, net als zijn voormalige kabinetschef Claude Parmentier. Ze namen allebei ontslag als gevolg van de onthullingen.

De komende weken gaan de hoorzittingen gewoon door. Op 30 maart staan Kamerlid Jean-Marc Nollet (Ecolo) en minister Marcourt geprogrammeerd. Nollet was de vorige legislatuur Waals minister van Energie. Een week later is het de beurt aan zes leden van de raad van bestuur van Publifin met een PS-, MR- en cdH-signatuur. Ze zetelden ook in de omstreden sectorcomités en zouden de raad van bestuur niet op de hoogte hebben gebracht over wat er bij die comités misliep.

Op 14 april komen de voorzitters van de Luikse partij-afdelingen aan bod. Het gaat om de Luikse burgemeester Willy Demeyer (PS), minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR), Dominique Drion (cdH) en iemand van Ecolo die nog moet worden aangeduid. De Franstalige groenen zijn immers anders georganiseerd.

André Gilles, de voorzitter van Publifin en Nethys, zal nog een derde uitnodiging in de bus krijgen. Die hoorzitting zal plaatsvinden na de algemene vergadering bij Publifin op 30 maart, waar hij normaal gezien formeel de laan zal worden uitgestuurd.

bron: Belga