Expediteurs vorderen 100 miljoen euro van kartel vrachtwagenbouwers

Meer dan tweehonderd middelgrote expediteurs eisen samen 100 miljoen euro schadevergoeding van vrachtwagenfabrikanten als Daimler of DAF die zich schuldig maakten aan prijsafspraken. De klacht werd ingediend door een Duitse sectorvereniging uit Keulen. “We hopen dat we onze eis niet voor de rechtbank moeten brengen”, zei voorzitter Kay Espey donderdag.
Begin dit jaar waren er al berichten over enkele kleine schadeclaims tegen de vrachtwagenbouwers. Maar het is erg waarschijnlijk dat er nog veel meer claims zullen volgen.
De Europese Commissie legde afgelopen zomer Volvo/Renault, Daimler, Iveco en DAF een recordboete van 2,9 miljard euro op omdat ze veertien jaar lang illegale afspraken hadden gemaakt over prijzen en de kosten van strengere uitstootnormen. MAN was ook betrokken bij het kartel maar ontsnapte aan een boete omdat het zelf bekentenissen had afgelegd. De omvang van de boete heeft te maken met het feit dat het kartel jarenlang heeft bestaan en met de aanzienlijke omvang van de markt. Er rijden in Europa 30 miljoen vrachtwagens rond en de vijf bedrijven zijn samen goed voor ongeveer negen van elke tien middelzware (met een gewicht van meer dan 6 ton) en zware vrachtwagens (een gewicht van meer dan 16 ton) die op het continent verkocht worden.

bron: Belga