Delhaize zet samenwerking met slachthuis Tielt onmiddellijk stop

door
Belga
Leestijd 2 min.

Winkelketen Delhaize heeft de samenwerking met het varkensslachthuis in Tielt dat onder vuur ligt voor dierenmishandeling onmiddellijk stopgezet. Dat meldt woordvoerder Roel Dekelver. "Dierenwelzijn is voor ons een prioriteit bij het afsluiten van contracten. Als dat niet gerespecteerd wordt, dan is dat voor ons onaanvaardbaar". Het exportslachthuis in Tielt, het grootste slachthuis van België, ligt vandaag zwaar onder vuur nadat dierenrechtenorganisatie Animal Rights naar buiten kwam met undercover beelden. Daarop is te zien hoe de varkens er zwaar mishandeld worden.

In Vlaanderen is Delhaize een belangrijke afnemer van het varkensslachthuis in Tielt. Het vlees werd verkocht onder het label 'Beter voor iedereen'. Die samenwerking wordt nu met onmiddellijke ingang stopgezet. Dierenmishandeling is voor Delhaize "onaanvaardbaar", aldus Dekelver.

Het slachthuis zelf is intussen met een intern onderzoek gestart, en minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft de inspectiediensten al ter plaatse gestuurd. De minister is van plan om het dossier van de inspectie over te maken aan het parket voor verdere vervolging.

Dierenrechtenorganisatie GAIA pleit ondertussen voor camera's om verdere wantoestanden in slachthuizen te vermijden. "Op de weerzinwekkende beelden zijn meerdere inbreuken op de wet te zien", zegt voorzitter Michel Vandenbosch. Zo worden de varkens levend ondergedompeld in een bad van 60 graden of worden ze gekeeld terwijl ze nog bij bewustzijn zijn. De camera's moeten voldoen aan twee vereisten: Ze moeten 24 uur op 24 kunnen filmen tot in elke hoek van het gebouw, en de beelden moeten raadpleegbaar zijn door de Raad van de Dierenbescherming. Want zonder transparantie blijf je in een vicieuze cirkel zitten", waarschuwt hij.

De woordvoerster van Animal Rights liet weten dat ze bezig is met het organiseren van een protestactie voor het slachthuis in Tielt. Het is nog niet duidelijk wanneer die zal plaatsvinden. Ook partij Groen trekt fel van leer tegen het slachthuis in Tielt en eist de onmiddelijke sluiting. "De Inspectiedienst Dierenwelzijn opent jaarlijks honderden dossiers, maar het feit dat dergelijke martelingen blijven voortduren, bewijst dat de sancties duidelijk niet hard genoeg zijn," hekelt Groen-parlementslid Bart Caron. "Weyts moet ervoor zorgen dat elke mishandeling bestraft wordt."

bron: Belga