Animal Rights filmt "schokkende undercover beelden" in varkensslachthuis Tielt

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights dient een klacht in bij het parket van Brugge tegen het slachthuis van Tielt. De organisatie filmde een maand lang undercover in het grootste slachthuis van België en legde "onvoorstelbaar dierenleed en frauduleuze praktijken" vast. Ze eist dat het slachthuis onmiddellijk dicht gaat. De beelden tonen volgens Animal Rights hoe varkens frequent geschopt en geslagen worden door transporteurs en medewerkers bij aankomst in het slachthuis te Tielt. "We zien kreupele varkens die hardhandig aan de oren worden voortgetrokken. Een varken dat niet in staat is te lopen wordt met kettingen rond de poten uit een vrachtwagen gesleept."

Ondanks de wettelijke verplichting dat dieren verdoofd moeten zijn tijdens het slachtproces, zijn op de beelden herhaaldelijk varkens te zien die bij bewustzijn opgetakeld, gekeeld en verbloed worden, vervolgt de dierenrechtenorganisatie. De gasbedwelming die in het slachthuis wordt toegepast werkt niet altijd efficiënt. De wet verplicht om in dergelijke gevallen een bijkomende verdoving uit te voeren. De praktijk laat zien dat dit nauwelijks gebeurt.

Daarnaast worden oormerken van buitenlandse varkens uit de oren van levende varkens gesneden om de herkomst te verdoezelen. Dode dieren, die op transport of in de wachtstallen zijn overleden, worden ook gebruikt voor de slacht in plaats van vernietigd. Een werknemer van het slachthuis verklaart voor de camera: "Als de veearts het niet ziet, vlug het mes erin."

In Vlaanderen is Delhaize een belangrijke afnemer van het varkensslachthuis te Tielt. Het vlees wordt verkocht onder het label 'Beter voor iedereen'. Animal Rights start op haar website een petitie voor sluiting van het slachthuis.

bron: Belga