Amnesty brengt hulde aan burgerslachtoffers Jemen bij Saoedische ambassade in Brussel

Amnesty brengt hulde aan burgerslachtoffers Jemen bij Saoedische ambassade in Brussel

Op 25 maart is het twee jaar geleden dat de militaire coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië begon met luchtaanvallen op Jemen. Daarbij zijn sindsdien al duizenden burgerslachtoffers gevallen. Amnesty International herdenkt deze trieste verjaardag donderdag met een sereen rouwmoment aan de Saoedische ambassade in Brussel. De mensenrechtenorganisatie plaatst enkele nepgrafzerken in de middenberm met daarop de namen van burgers die het leven lieten in Jemen tijdens het conflict. Aanwezigen dragen zwarte kledij en de actie wordt begeleid door rouwmuziek.
“Alle strijdende partijen in Jemen schenden de mensenrechten en het internationaal humanitair recht, ook de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië”, klinkt het. “De coalitie heeft meedogenloos luchtaanvallen uitgevoerd op burgers, ziekenhuizen en scholen en maakte gebruik van internationaal verboden clustermunitie. De VS en het VK leverden al voor 5 miljard dollars wapens aan Saoedische coalitie. Zo werkten ze ernstige mensenrechtenschendingen in de hand. Ook de andere strijdende partijen pleegden veelvuldig inbreuken op het internationaal recht waarvoor burgers het gelag betaalden.”
Verschillende ngo’s hebben woensdag trouwens op een conferentie rond het Jemenitische conflict in Parijs gewaarschuwd voor “een van de zwaarste humanitaire rampen ooit”. Sinds de burgeroorlog in het land in maart 2015 escaleerde, onder meer door buitenlandse interventies, zijn naar een lage schatting 7.500 mensen om het leven gekomen. Bijna 40.000 anderen raakten gewond. De ngo’s vragen de internationale gemeenschap om zich “financieel, politiek en diplomatiek” te engageren.
Van de in totaal 26 miljoen inwoners zijn er 18 miljoen, onder wie drie miljoen kinderen en vrouwen, ondervoed, stellen ze.

bron: Belga