Amerikaanse Navo-generaal "ziet" groeiende Russische invloed op taliban

door
Belga
Leestijd 1 min.

Rusland biedt "misschien" logistieke hulp aan de taliban, die in Afghanistan de Afghaanse regeringstroepen en de aldaar gelegerde Navo-troepen bestrijden. Dat proefballonnetje heeft donderdag de baas van de Navo-strijdkrachten in Europa, de Amerikaanse generaal Curtis Scarparrotti, opgelaten in een getuigenis voor het VS-Congres. Bewijzen leverde de generaal niet. Hij ging ervan uit dat Rusland pogingen onderneemt om weer een grote speler op het wereldtoneel te worden door zijn invloed her en der te vergroten, onder andere in Afghanistan. Scarparotti zegt "gezien" te hebben hoe de Russische invloed in Afghanistan toeneemt.

Navo-troepen zijn al meer dan vijftien jaar in Afghanistan aanwezig. De balans van hun strijd tegen de taliban oogt erg karig. De taliban wisten donderdag trouwens weer een strategisch district te veroveren in de zuidelijke provincie Helmand. Traditioneel lanceren de taliban in maart-april hun lenteoffensief.

Mocht het vermoeden van de VS-generaal waarheid zijn, dan is sprake van een omgekeerde herhaling van de geschiedenis. In de jaren 80 kregen de voorgangers van de taliban, de moedjahedin (volgens toenmalig VS-president vrijheidssstrijders), uitgebreide militaire Amerikaanse steun in hun strijd tegen de Sovjettroepen die er het regime van president Najibullah overeind trachten te houden. Afghanistan werd toen "het Sovjetrussische Vietnam".

Bron: Belga