Regering wil keuze tussen bedrijfswagen en extra loon

Regering wil keuze tussen bedrijfswagen en extra loon
Foto Pixabay

De federale regering wil het aantal bedrijfswagens afbouwen door als alternatief extra loon aan te bieden. De mobiliteits- en werkgeversorganisaties reageren kritisch op het voorstel.

De federale regering heeft de plannen voor een mobiliteitsbudget scherper gesteld. Volgens De Morgen zouden werknemers hun bedrijfswagen kunnen inruilen voor 200 tot 400 euro extra loon, afhankelijk van de auto. Dat geld zou niet verplicht aan mobiliteit besteed moeten worden. Hierdoor zou een budget uitsluitend voor alternatieve vervoersmiddelen naar de vuilbak verdwijnen.

De maatregel zou  ook enkel geldig zijn voor de werknemers die nu al een bedrijfswagen hebben. Het exacte bijkomende bedrag zou afhankelijke zijn van de auto. Om de verdere details van het voorstel uit te klaren, werkt de regering samen met het sociaal secretariaat SD Worx.

Middenveld reageert kritisch

De reacties op het voorstel zijn eerder negatief. Werkgeversorganisaties VOKA en Unizo hadden gehoopt om een maatregel die meer de focus zou leggen op andere vormen van mobiliteit. Ze vrezen dat met dit voorstel de files niet zullen afnemen.

Die voorwaarde noemt TreinTramBus een «een stap achteruit». De werkgeversorganisaties VBO en VOKA reageren kritisch en vragen voor meer nadruk op mobiliteit.