Kinderen naar school dankzij drinkbaar water

Waterkraan
Foto Pixabay

De Amerikaanse ngo Planet Water Foundation heeft gisteren, op de Internationale Water Dag, op 24 plaatsen in 5 landen een filtersysteem geïnstalleerd, de AquaTower. Zo hebben 24.000 mensen toegang tot drinkbaar water.

“We installeren het systeem op plaatsen met een bestaande waterbron. De AquaTower maakt het water drinkbaar zodat het veilig is voor de kinderen”, klinkt het bij de organisatie. De leerlingen van een Indiase school in Nai Basti, op zo’n 55 kilometer van hoofdstad New Delhi, zijn een van de gelukkigen die nu proper stromend water hebben. Daardoor zullen vanaf nu nauwelijks nog afwezig zijn op school.

“Voordien dronken de kinderen dagelijks het vuile water van de pomp, waardoor ze vaak ziek werden en thuis bleven”, vertelt de directeur van de school, Vinod Sharma. “Met het nieuwe zuiveringsysteem verwachten we een aanwezigheid van 100%.” De school hoopt dat daardoor de slaagcijfers van de kinderen erop vooruit zullen gaan. Omdat heel wat kinderen zo vaak thuis bleven omdat ze ziek waren, liepen ze een grote achterstand op. Ook de inwoners van het dorp hebben bovendien toegang tot het water.

78 miljoen Indiërszonder water

India is het land waar de meeste mensen geen toegang hebben tot drinkbaar water. Volgens de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties Unicef moeten zo’n 78 miljoen Indiërs het doen met vervuild water, ofwel zo’n 5% van de totale bevolking van het land.

Met de opwarming van de aarde lijkt daar geen verbetering in te komen. Omdat de jaarlijkse moessonregens heviger zijn geworden, zijn de natuurlijke waterreservoirs gekrompen. In de steden is de situatie nog schrijnender dan op het platteland. In de grote steden is er zelfs een echte maffia die bepaalt wie water mag kopen. Daardoor wordt het verkocht tegen woekerprijzen.

Dodelijke ziektes

Het gebrek aan zuiver water veroorzaakt maagklachten en diarree en vervuild water verspreidt bovendien dodelijke ziektes. In India sterven jaarlijks 140.000 kinderen aan diarree, dat is een derde van alle gelijkaardige sterfgevallen bij kinderen wereldwijd.