IS eist aanslag Londen op

Londen

Na de aanslag op het Brits parlement zijn acht mensen gearresteerd. De aanslag is intussen opgeëist door IS.

De arrestaties vonden plaats na politieraids in Londen en Birmingham. Alleen al in Birmingham waren er minstens vier arrestaties, meldde de Britse openbare omroep BBC. De BBC zegt dat er “politieactiviteit” is geweest in Forest Gate in het oosten van Londen, in Wales, Surrey en Birmingham. Het kan gaan om arrestaties of huiszoekingen of beide.

Islamitische Staat

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist. “De dader van de aanslag voor het Britse parlement in Londen is een soldaat van IS en de operatie is uitgevoerd in antwoord op een oproep om burgers in de landen van de coalitie te treffen”, klonk het bij de spreekbuis van IS, het agentschap Amaq. Of het bericht inderdaad van de top van IS komt is nog niet helemaal zeker, maar de boodschap werd wel via de gangbare kanalen gepost. De dader was bij de veiligheidsdiensten bekend als een extremist.

“Wij zijn niet bang”

De Britse premier Theresa May reageerde tijdens een speech in het Lagerhuis. “Wij zijn niet bang”, zei ze. “En onze vastberadenheid zal nooit wijken in het aanschijn van terrorisme. Wij komen hier bijeen in het oudste van alle parlementen omdat wij weten dat democratie en de waarden die het in zich draagt zich staande houden.”

Bij de aanslag reed een man in op mensen op Westminster bridge, waarna hij zich naar het parlement begaf met een mes. Daar viel hij een politieagent aan. De aanval heeft aan vier mensen het leven gekost. Het gaat om de dader, een politieagent, een vrouw tussen veertig en vijftig jaar oud, en een vijftiger.