QuickStep loodst Lampaert naar eerste klassieke zege

Yves Lampaert wint Dwars door Vlaanderen na knappe solo
Belga / D. Stockman

QuickStep Floors heeft de Vlaamse Wielerweek goed ingezet. Yves Lampaert rondde een knappe solo af in Dwars door Vlaanderen, terwijl Philippe Gilbert de spurt om de tweede plaats won.

Hoewel Dwars door Vlaanderen dit jaar voor het eerst deel uitmaakt van de WorldTour, lieten een heleboel toppers de wedstrijd aan zich voorbijgaan. Zij die wel aan de start kwamen in Roeselare, hadden er duidelijk zin in.

Vooral QuickStep Floors toonde zich erg bedrijvig. Op de Berendries was het Philippe Gilbert die de finale inluidde. In zijn driekleur ging de Belgische kampioen flink tekeer, waarna zich een omvangrijke kopgroep vormde.

Terwijl ploegmaats Niki Terpstra en Zdenek Stybar de achtervolging lam legden, dunde Gilbert samen met Yves Lampaert de vluchters uit. Zo bleven er na de Paterberg nog vier koplopers over, met ook nog Luke Durbridge en Alexey Lutsenko.

Lampaert leek zich op te offeren voor Gilbert, maar in de absolute slotfase werden de rollen omgedraaid. De West-Vlaming zette op 7 kilometer van de aankomst een solo in, die hij wist vol te houden tot aan de streep.

«Met mijn laatste krachten zette ik op acht kilometer van het einde alles op alles», deed Lampaert na afloop zijn verhaal. «Ik sloeg meteen een kloof en toen ik op de brug achterom keek zag ik dat mijn voorsprong al redelijk groot was. Ik had meteen het gevoel dat winst erin zat.»

Voor Lampaert is het de grootste overwinning uit zijn carrière, de eerste in de WorldTour. «Dit is een droom die uitkomt. Alle puzzelstukken vielen in elkaar. Met de ploeg waren we collectief heel sterk en reden we voortdurend op kop.»

Met Oliver Naesen (zesde) en Tiesj Benoot (zevende) finishten nog twee landgenoten in de top tien.