«Heb nog niet beslist over basisploeg»

Nog steeds geen Meunier op training Rode Duivels
Belga / V. Lefour

De Rode Duivels stomen zich in Tubeke verder klaar voor de komende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland. Thomas Meunier ontbreekt nog altijd op training, al baart dat Roberto Martinez weinig zorgen. «Vandaag beslissen we of hij kan spelen.»

De verdediger van Paris Saint-Germain herstelt van een enkelblessure en zal dus sowieso weinig ritme in de benen hebben mocht hij toch nog fit geraken voor zaterdag. Volgens Martinez hoeft dat geen probleem te zijn.

«Maart is zo’n specifiek deel van het seizoen, dat spelers niet veel trainingen nodig hebben om wedstrijdfit te geraken», zegt de Spanjaard, die wel hoopt dat Meunier morgen bij de groep kan aansluiten. «Dat zou fijn zijn.»

Mocht de rechtsachter niet op tijd opgelapt geraken, komt Thomas Foket waarschijnlijk in de ploeg. Een andere knoop die Martinez moet ontwarren is de vraag wie naast certitudes Toby Alderweireld en Jan Vertonghen centraal achterin postvat. Laurent Ciman kon de voorbije vier interlands rekenen op een basisplaats, maar ondertussen is Thomas Vermaelen al een tijdje blessurevrij.

«Hij speelt niet veel bij AS Roma, maar Thomas heeft wel goed getraind», zegt de bondscoach. «Hij moet nu proberen om voor een langere periode fit te blijven. Maar ik heb nog geen beslissing genomen. Dat doe ik pas vrijdag.»

Martinez had na de ochtendtraining ook lovende woorden voor Youri Tielemans, die op zijn 19de stilaan een vaste waarde is geworden in de selectie. «Hij is een uitzonderlijke speler», klonk het. «Youri heeft veel kwaliteiten, maar ik hou vooral van zijn persoonlijkheid. Het is ongelooflijk om een speler op 19 jaar te zien met zo’n ervaring.»

Tielemans zelf voelt zich na invalbeurten tegen Nederland en Estland stilaan klaar voor een basisplaats. «Maar ik heb heel mijn carrière nog voor mij», beseft de middenvelder. «In tegenstelling tot bij Anderlecht, waar ik al op jonge leeftijd bij het team kwam, moet ik hier geduldig zijn.»