Volgend jaar gevalideerde toets voor alle leerlingen op einde van basisonderwijs

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vanaf volgend jaar zullen alle leerlingen op het einde van het basisonderwijs deelnemen aan een gevalideerde toets van minstens twee leergebieden naar keuze. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits vanochtend. De bestaande toetsen zijn daartoe wetenschappelijk gevalideerd. Negen op tien scholen maken vandaag al gebruik van de toets van het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap (OVSG-toets) en van het Katholiek onderwijs Vlaanderen (de interdiocesane proeven of IDP). Crevits liet het steunpunt Toetsontwikkeling en Peilingen onderzoeken. Daaruit blijkt dat de toetsen van voldoende kwaliteit zijn.

"Nu al maken negen op de tien basisscholen in Vlaanderen gebruik van bestaande toetsen. Die toetsen zijn nu wetenschappelijk gevalideerd zodat alle leerlingen op het einde van het basisonderwijs de toetsen kunnen afleggen. De resultaten van de toetsen helpen scholen in het kader van hun eigen kwaliteitsbeleid. De uiteindelijke evaluatie van de leerlingen die de overstap maken naar het secundair onderwijs blijft de autonomie van de scholen", licht Crevits toe.

Vanaf volgend schooljaar zullen alle leerlingen dus op het einde van het basisonderwijs deelnemen aan een gevalideerde toets van minstens twee leergebieden naar keuze. Het kan bijvoorbeeld over Nederlands en wiskunde gaan of over wiskunde en Frans.

bron: Belga