Ook Europese sociaaldemocraten willen nu vertrek Dijsselbloem

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese fractie van sociaaldemocraten (S&D) vraagt het vertrek van de Nederlander Jeroen Dijsselbloem als eurogroepvoorzitter. Dijsselbloem's partij PvdA maakt deel uit van S&D. In een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung ging Dijsselbloem maandag in op de solidariteit tussen noordelijke en zuidelijke eurolanden. "Als sociaaldemocraat vind ik solidariteit heel belangrijk. Maar wie ze vraagt, heeft ook plichten. Ik kan niet mijn hele leven geld uitgeven aan drank en vrouwen om dan bij u mijn hand op te houden. Dat principe geldt op persoonlijk, lokaal, nationaal en evenzeer op Europees vlak", zei hij.

De opmerking is bij heel wat sociaaldemocraten in Zuid-Europa in het verkeerde keelgat geschoten. Onder meer Antonio Costa, eerste minister van Portugal, en Matteo Renzi, voormalig premier van Italië, vroegen het ontslag van Dijsselbloem.

Nu doet ook de fractie S&D dat. "Zijn beledigende verklaringen afgelopen maandag in de Frankfurter Algemeine Zeitung in de richting van Zuid-Europese lidstaten in het algemeen en Spanje in het bijzonder zijn onaanvaardbaar en de druppel die voor ons de emmer heeft doen overlopen", zegt Europees parlementslid en vicevoorzitter van de fractie Kathleen Van Brempt.

Het is geen geheim dat de fractie het al jaren moeilijk heeft met de standpunten van Dijsselbloem over het Europese besparingsbeleid, zegt Van Brempt. "Het bureau van S&D was daarom heel duidelijk: wij zullen niet treuren om zijn ontslag en gaan er van uit dat hij de eer aan zichzelf houdt en opstapt als voorzitter van de Eurogroep."

De eurogroep is de vergadering van Europese minister van Financiën.

bron: Belga