Minister Schauvliege krijgt bijl "om knopen door te hakken" over kwetsbare bossen

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het Vlaams Parlement gaf Wilfried Vandaele (N-VA) vandaag een bijl aan minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Niet om bomen om te kappen, maar om "knopen door te hakken over de bescherming van kwetsbare bossen". Minister Schauvliege zei dat het punt vrijdag op de agenda van de Vlaamse regering staat. Vlaanderen telt nog meer dan 50.000 hectare aan zonevreemde bossen - die ooit als industrie- of woongebied zijn aangeduid. In het regeerakkoord was afgesproken om 12.500 ha aan kwetsbare bos te beschermen. Het Vlaams Parlement keurde daarover vorig jaar al een aanpassing aan het bosdecreet goed. Maar het blijft wachten op een door de Vlaamse regering goedgekeurde kaart.

Die goedkeuring lijkt er nu eindelijk aan te komen. Vrijdag staat het punt op de agenda van de Vlaamse regering, zei minister Schauvliege vandaag op een vraag van Wilfried Vandaele (N-VA). Die bedankte de minister met een bijl. "Niet om bomen te kappen of om er het bijltje bij neer te leggen, maar om vrijdag de laatste knopen door te hakken. Of als het echt moet, om eventuele weerspannige collega's te overtuigen."

"Hoe geraakt zo'n wapen hier in het parlement?", vroeg Lode Ceyssens (CD&V). "Goeie vraag", antwoordde parlementsvoorzitter Jan Peumans.

bron: Belga