Francisco Guterres wint presidentsverkiezing Oost-Timor

door
Belga
Leestijd 1 min.

De voormalige parlementsvoorzitter Francisco "Lu-Olo" Guterres heeft de presidentsverkiezingen in Oost-Timor gewonnen. Dat blijkt na de telling van alle stemmen. Guterres wint de eerste ronde met 57 procent van de stemmen, aldus de verkiezingsautoriteiten woensdag. Zijn belangrijkste rivaal, minister van Sociale Zaken en Onderwijs Antonio da Conceicao eindigt tweede, met 32,5 pct van de stemmen. Hij gaf dinsdag al zijn nederlaag toe.

Guterres wordt zo de eerste presidentskandidaat die met een grote meerderheid van de stemmen de eerste ronde van de verkiezingen wint sinds onafhankelijksstrijder Xanana Gusmao in 2002 de eerste president van het land werd. Guterres, de leider van de Fretilin-partij, genoot onder meer de steun van de partij van Gusmao.

Het ging om de eerste verkiezing sinds het einde van de VN-vredesmissie in het land in 2012. Analisten verwachten dat de verkiezing tot meer stabiliteit zal leiden in het kleine land (1,2 miljoen inwoners), dat op economisch vlak erg afhankelijk is van zijn olie-inkomsten. De vroegere Portugese kolonie is een van de jongste landen ter wereld; het werd in 2002 onafhankelijk van Indonesië.

De definitieve resultaten zullen bekendgemaakt worden op 2 april.

bron: Belga