Een jaar later - Ook Europese instellingen herdenken aanslagen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ook in de Europese instellingen zijn vandaag de terroristische aanslagen in Brussel herdacht. "De terroristen hebben gefaald, omdat wij hun haat en geweld hebben beantwoord met een hernieuwde vastberadenheid om de democratie en het vreedzaam samenleven in verscheidenheid te verdedigen", zo blikte Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker terug. In het Berlaymontgebouw hielden Juncker en de eurocommissarissen een minuut stilte in acht ter nagedachtenis van de slachtoffers. De voorzitter betuigde zijn medeleven aan alle families en nabestaanden van de slachtoffers. Bij de aanslag in het metrostation Maalbeek kwam ook een medewerkster van de Commissie om het leven.

"Deze verachtelijke terroristische aanslagen hebben ons getroffen in het hart van Europa, in België, in onze hoofdstad Brussel - een meertalige en multinationale stad waar we in harmonie samenleven", zo stelde Juncker. "Geconfronteerd met zoveel onbegrijpelijk geweld, hebben de Brusselaars en de Belgen er met de steun van alle Europese volkeren voor gekozen om niet te wijken en de hoop niet op te geven."

Volgens Juncker "hebben de terroristen gefaald, omdat wij hun haat en geweld hebben beantwoord met een hernieuwde vastberadenheid om de democratie en het vreedzaam samenleven in verscheidenheid te verdedigen". "Het is op deze nobele basiswaarden waarvan de Europeanen blijk geven, dat wij onze toekomst moeten bouwen. Dat zijn we ieder slachtoffer van deze aanslagen verschuldigd", besloot hij.

Ook in het Europees Parlement en het Europese Raadsgebouw werd om 10.00 uur een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van de slachtoffers. De voorzitters van de Europese instellingen begaven zich nadien naar de Kleine Wetstraat nabij het Schumanplein, waar in aanwezigheid van het koninklijk paar en Belgische politieke verantwoordelijken een monument voor de slachtoffers wordt ingehuldigd.

bron: Belga