Een jaar later – Minuut stilte op luchthaven Zaventem

Een jaar later - Minuut stilte op luchthaven Zaventem

Met een indrukwekkende minuut stilte is vanochtend hulde gebracht aan de slachtoffers van de aanslagen die een jaar geleden Brussels Airport, en nadien ook het metrostation Maalbeek, troffen. De plechtigheid, in aanwezigheid van koning Filip, koningin Mathilde en premier Charles Michel, was de eerste van een hele reeks herdenkingsmomenten die vandaag gepland zijn om de 32 doden en meer dan 300 gewonden van de aanslagen van 22 maart 2016 te herdenken. De herdenking aan de vertrekhal van de luchthaven begon met een emotionele noot toen Eddy Van Calster het nummer “Stars” bracht, opgedragen aan zijn vrouw Fabienne Vansteenkiste, een werkneemster van Brussels Airport die het leven liet tijdens de aanslag een jaar geleden.

Daarna werden de namen voorgelezen van de zestien mensen die omkwamen door de explosies op Brussels Airport. Nadat de koning een krans had neergelegd bij een herdenkingsplaat, werd om 7.58 uur een minuut stilte in acht genomen. Op de hele luchthaven vielen alle activiteiten ook even stil. Honderden mensen, onder wie slachtoffers en hun families, politici, hulpdiensten en werknemers van de luchthaven, woonden de plechtigheid aan de vertrekhal bij. Een emotioneel moment voor velen. “22 maart 2016 zal voor altijd in ons hart blijven”, klonk het.

Op 22 maart 2016 ontplofte om 7.58 uur de eerste bom in de vertrekhal. Enkele tellen later volgde een tweede explosie. Een derde zelfmoordterrorist vluchtte weg. Zijn bom, die de zwaarste lading bleek te bevatten, werd later gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De vertrekhal raakte zwaar beschadigd en de luchthaven bleef twaalf dagen gesloten voor passagiersvluchten.

Rond 8.30 uur wordt in een herdenkingspark aan de toegangsweg tot de luchthaven het beeld “Flight in mind” van kunstenaar Olivier Strebelle ingehuldigd. Het bronzen beeld stond tot de aanslagen in de vertrekhal en raakte door de explosies zwaar beschadigd. De schade werd niet hersteld, zodat het beeld “een stille getuige blijft en een eerbetoon aan de slachtoffers”.

bron: Belga