Een jaar later - Koningspaar komt per metro aan in Maalbeek

door
Belga
Leestijd 2 min.

Koning Filip en koningin Mathilde zijn met de trein en de metro van de luchthaven in Zaventem naar het Brusselse metrostation Maalbeek gereisd om ook hier hulde te brengen aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op 22 maart. Op 22 maart 2016 om 09.11 uur werd België voor de tweede maal op zeer korte tijd opgeschrikt door een zelfmoordaanslag. Deze keer blies Khalid El Bakraoui zich op in de tweede wagon van de metro die even daarvoor het station van Maalbeek was uitgereden. Net zoals in Zaventem vielen hier 16 dodelijke slachtoffers.

Koning Filip en koningin Mathilde, met in hun zog de politici, kozen symbolisch voor de metro om in het station van Maalbeek te arriveren. Bij aankomst namen ze, zoals eerder op de dag in Zaventem, ruim de tijd om te spreken met slachtoffers, nabestaanden en personeelsleden van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB.

De koning legde een bloemenkrans neer aan de herdenkingsplaat in het metrostation. De krans werd gedragen door twee personeelsleden van de vervoersmaatschappij. Exact op het moment dat een jaar eerder de bom in de metro ontplofte, hielden alle aanwezigen een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de terroristische aanslag.

Tijdens de herdenkingsplechtigheid was er eveneens ruimte voor enkele persoonlijke bijdragen van "liefde, verbondenheid en hoop". Kristin Verellen, die verjaart op 22 maart, bracht een gedicht voor haar overleden echtgenoot Johan van Steen. Christelle Giovannetti, een Brusselse leerkracht die de aanslag overleefde, maar terugkeerde naar het metrostation om te helpen waar kon, las een tekst voor over de hoop in bange dagen.

Minister-president van het Brussels Gewest Rudi Vervoort onthulde samen met Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet de herdenkingsplaat in het metrostation met daarop de duidelijke boodschap: "We will never forget". Omwille van het bezoek stopten er geen metro's in Maalbeek.

bron: Belga