Braziliaans staatsoliebedrijf Petrobras boekt derde jaar op rij miljardenverlies

Braziliaans staatsoliebedrijf Petrobras boekt derde jaar op rij miljardenverlies

Het grootste Zuid-Amerikaanse olieconcern Petrobras heeft voor het derde jaar op reis een miljardenverlies geboekt. Het bedrijf, dat gedeeltelijk in handen is van de Braziliaanse overheid, registreerde in 2016 een verlies van 14,8 miljard reais (4,3 miljard euro). In 2015 was dat nog 10,5 miljard euro en het jaar daarvoor 6,5 miljard euro. Volgens het bedrijf liggen de lage olieprijzen en de beperkte vraag binnen Brazilië aan de oorzaak van de slechte cijfers. De export van Petróleo Brasileiro S.A steeg dan weer met 12 procent; vorig jaar werden dagelijks 2,14 miljoen vaten olie verkocht. Door de verkoop van aandelen slaagde het bedrijf, dat zware besparingen moest doorvoeren, er bovendien om zijn schuldenlast met 94,5 miljard euro of 20 procent te doen verlagen. Dat is volgens persagentschap Reuters een teken dat Petrobras zich aan het herstellen is. Het oliebedrijf registreerde tijdens het vierde kwartaal van 2016 eveneens voor het zevende kwartaal op rij een positieve cashflow.
Petrobras lijdt sinds jaren onder het zogenoemde Petrobrasschandaal, waarbij meerdere Braziliaanse bedrijven betrokken zijn die tussen 2004 en 2014 miljarden hebben betaald om lucratieve contracten te krijgen van het staatsbedrijf. Er lopen onderzoeken naar de betrokkenheid van vroegere werknemers van Petrobras, directeurs van privébedrijven en tientallen politici.
In 2013 maakte Petrobras nog 7,1 miljard euro winst. Het bedrijf is in 16 landen actief en heeft 78.000 werknemers in dienst. Het concert beheert 122 olieplatformen, 16 raffinaderijen en 8.500 tankstations.

bron: Belga