Beperkte staking breidt uit naar hele fabriek CNH Industrial in Antwerpen

Er wordt gestaakt bij de fabriek van tractoronderdelenproducent Case New Holland in Antwerpen. Sinds maandag is een kleinere afdeling niet aan het werk, maar de staking breidde woensdagavond uit nadat de directie deurwaarders inschakelde, zo werd vernomen bij de vakbonden. Sinds maandag staakten de circa vijftig arbeiders van een logistieke afdeling na aanslepende problemen over de organisatie en de werkdruk. “Door de werkdruk vielen ook teamleaders uit. De situatie liep uit de hand. Gesprekken kwamen op niets uit en iedereen op die afdeling heeft het werk daarop neergelegd, zonder uitzondering”, zegt ABVV-secretaris Marc Pottelancie.
Woensdagmiddag kwam er volgens de vakbonden een deurwaarder langs. “Die kwamen langs om aan te tonen dat er zogezegd werkwilligen werden tegengehouden. Maar die werkwilligen waren bedienden die de directie liet komen om – terwijl de deurwaarders staat te kijken – die jobs over te nemen, terwijl ze daar niet voor aangenomen of opgeleid zijn. Dit heb ik nog nooit gezien als secretaris”, vervolgt Pottelancie.
Toen de bonden hoorden dat er opnieuw deurwaarders zouden afkomen, ditmaal mogelijk met een eenzijdig verzoekschrift van de rechter met dwangsommen, werd al het personeel samengeroepen en breidde de staking uit solidariteit uit.
“De fabriek ligt sinds 18.00 uur plat. Wat begon als een kleine staking, is uitgebreid nadat de werkgever met de procedure via de gerechtsdeurwaarder begon”, zegt ACV-secretaris Peter Van Herck, die aangeeft de situatie bij de producent van onderdelen voor andere fabrieken nog niet eerder te zijn tegengekomen.
Intussen staan er stakersposten aan de ingangen van het bedrijf. De verwachting is dat de staking voortgaat. Volgens Pottelancie zullen werkwilligen niet worden tegengehouden.

bron: Belga