23 havens in Peru gesloten door "abnormaal hoge golven"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De autoriteiten in Peru hebben wegens "abnomaal hoge golven" 23 havens aan de Stille Oceaan tijdelijk gesloten. Hun sluiting zou zeker nog tot en met woensdag duren en is beslist door de scheepvaartautoriteit van de marine. Mogelijk is er een verband met het voor wetenschappers raadselachtige klimaatfenomeen El Niño, dat zich tot dusver beperkt tot de Peruaanse kust. Het zeewater voor de kust is dan een graad of vijf warmer dan anders in deze periode van het jaar. Op bepaalde plaatsen werd zelfs tien graden meer gemeten.

Wegens de daardoor veroorzaakte verdamping komt het tot zware neerslag in het Andesgebergte, waardoor rivieren en andere waterlopen aanzwellen wat dan weer voor zware overstromingen en grondverschuivingen zorgt. Hele dorpen werden door extreme vloedgolven van de kaart geveegd, de aflopende hellingen van de Andes naar de kust verergeren de situatie alleen maar.

Minstens 78 mensen zijn tot dusver om het leven gekomen, in totaal zijn meer dan 600.000 mensen getroffen. De grootste en belangrijkste haven van het land, Callao bij de hoofdstad Lima, blijft voorlopig open. De scholen in Lima werden tijdelijk gesloten. Sinds dagen is de drinkwaterbehandeling in de hoofdstad wegens de kolkende stromen en het meegevoerde puin sterk gerantsoeneerd. Door distributieproblemen dreigt er ook een tekort aan voedsel.

President Pedro Pablo Kuczynski riep de internationale gemeenschap op meer inspanningen te ondernemen tegen de klimaatverandering. Of het als El Niño bekende natuurverschijnsel zich tot een grootschalige opwarming van de Stille Oceaan zal ontwikkelen, is volgens de Duitse weerdienst nog onduidelijk. Het globale klimaatfenomeen veroorzaakt extreme weersomstandigheden - van droogte tot orkanen. Omdat de gevolgen van het klimaatfenomeen vaak in de kerstperiode zichtbaar worden, werd het El Niño gedoopt, Spaans voor kerstkind. Ook in Peru begonnen de ongewone weersontwikkelingen rond deze periode.

bron: Belga