Kartonnen versie van Trudeau verboden voor Canadese diplomaten

Kartonnen versie van Trudeau is nu verboden voor Canadese diplomaten
AFP / K. Nietfeld

Canadese diplomaten in de Verenigde Staten mogen geen kartonnen versies van premier Justin Trudeau meer aanschaffen. 

De Canadese premier Justin Trudeau is razend populair. Dat beseffen de vertegenwoordigers van het land maar al te goed. Op het toeristische standje op het South By Southwest Festival in het Amerikaanse Austin tekende een kartonnen versie van Trudeau  dan ook present. Dat bleek een hit te zijn.

Vorig jaar bestelde de Canadese ambassade in Washington zelfs een kartonnen premier. Die moest extra snel geleverd worden, zodat die tijdig arriveerde voor de nationale feestdag.

Maar niet iedereen is opgezet met het kartonnen staatshoofd. De conservatieve partij, die in de oppositie zit, heeft het gebruik ervan aangeklaagd bij de Canadese media. Een oppositielid kon de kans voor een steek niet laten liggen. “Een tweedimensionaal plakkaat is waarschijnlijk een perfecte metafoor voor Justin Trudeau. Een oppervlakkige façade zonder diepgang”, aldus John Brassard, woordvoerder voor de conservatieve partij.

Die kritiek heeft ertoe geleid dat het Canadese ministerie voor Buitenlandse Zaken gevraagd heeft om de namaakpremiers niet langer de gebruiken voor officiële aangelegenheden.