“Ik roep op tot reflectie en menselijkheid”

Foto R.V.

Met zijn oproep voor een ‘jihad van de liefde’ wist Mohamed El Bachiri heel wat mensen te beroeren. Met het gelijknamige boek wil hij zijn overleden vrouw eren en pleiten voor meer reflectie.

“Het boek was een logisch stap voor mij. Na de tragedie heb ik veel poëzie en teksten geschreven. David (Van Reybrouck, red.) kwam met het idee om die te bundelen in een boek.”

Hoe is het om die intense emoties te delen met iemand die niet heel dicht bij je staat?

“De verstandhouding tussen ons twee was heel goed en heel menselijk. We hebben heel veel gediscussieerd en gepraat met elkaar. Het resultaat is een boek dat gevuld is met liefde, maar tegelijkertijd ook een manifest dat oproept tot reflectie en menselijkheid.”

Wat hoop je met het boek te bereiken?

“Het doel is om mensen aan te zetten om elkaar te ontmoeten, zodat ze het verhaal van de ander leren kennen. Daarom heb ik het in ‘Jihad van de Liefde’ niet alleen over mijn verdriet. Er staan ook stukken in waarin ik nadenk over de gebeurtenissen of het heb over menselijkheid en hoop. Dit is een boek voor iedereen, jong en oud.”

Wat haal jij je zelf uit de herdenking van de aanslagen?

“Het zijn belangrijke momenten omdat we zo herinneringen kunnen opbouwen. Het is een kans om samen te komen, verenigd met alle mensen. En hoewel we verschillen, kunnen we tonen dat we van elkaar houden. Het is een oproep voor eenheid en tegen de terreur en de haat.”

Je oproep voor een ‘jihad van de liefde’ is dankzij je monoloog in ‘De Afspraak’ de wereld rondgegaan. Hoe reageerden mensen op de boodschap?

“De reacties waren ongelooflijk. Ik voelde me heel geliefd, vanuit alle hoeken van de wereld. Des te meer omdat mijn gesprek in ‘De Afspraak’ in de kerstperiode viel, waarna ik de feestdagen heb kunnen doorbrengen met mijn familie naast me.”

We zijn nu een jaar nadat je vrouw het leven liet. Hoe kijk je op die dag terug?

“Het is nog steeds moeilijk om daaraan terug te denken. Heel veel herinneringen en emoties komen opnieuw naar boven. Een jaar na datum kan ik de dwaasheid van de aanslagen stilaan begrijpen en een plaats geven. Ik wil iedereen oproepen om na te denken en de heiligheid van de liefde en het leven extra te benadrukken.”

(xvdl)