Europa vereenvoudigt schaal van energielabels

Europa vereenvoudigt schaal van energielabels
Foto Pixabay

Het wordt eenvoudiger om op huishoudapparaten af te lezen hoe energiezuinig ze zijn. Bovendien zal Europa het producenten moeilijker maken om hun product een beter label te geven dan het verdient.

De energielabels op de huishoudapparaten krijgen binnenkort een opfrisbeurt en zullen beter leesbaar worden. De labels keren terug naar een schaal waarbij een A de hoogst mogelijke notering wordt. Onderhandelaars van het Europees parlement en de EU-lidstaten hebben daarover een principeakkoord bereikt.

Om aan te duiden hoe energiezuinig een huishoudtoestel is, wordt momenteel gebruik gemaakt van codes die kunnen variëren van A+++ tot G. Maar dat systeem leidt tot verwarring bij heel wat consumenten. Met het nieuwe akkoord zal de huidige A+++ na de hervorming een C worden, zodat er voortaan wel marge is voor betere toestellen die nog op de markt kunnen komen. Een A wordt in het nieuwe systeem een G. Door de nieuwe labeling zou de energiefactuur van consumenten tegen 2030 met 10 tot 30 miljard euro kunnen afnemen, berekende de Europese Commissie.

Databank

Ook komt er een databank die elke consument online kan raadplegen en die alle relevante informatie over energie- of waterverbruik van toestellen zal bevatten. Producenten van producten met een energielabel zullen verplicht worden om hun toestellen daarin te registreren. Anders zullen ze het product niet mogen verkopen.

“De economisch niet-gevoelige informatie in deze database, zoals het merk, de functie en de energieklasse, zal vrij te consulteren zijn door consumenten en overheden”, zegt Kamerlid Leen Dierick (CD&V). “Zo zullen mensen de efficiënte en minder efficiënte toestellen duidelijk van elkaar kunnen onderscheiden”, besluit het parlementslid.