Pedofiele theatermaker drukt spijt uit

De 28-jarige Joachim P. (28), die een zestigtal tienerjongens seksuele voorstellen had gedaan via sociale media, heeft dinsdag zijn spijt betuigd voor de rechtbank. “Ik stond niet stil bij het leed van mijn slachtoffers, maar nu besef ik dat wel. Ik schaam me voor wat ik gedaan heb en heb veel spijt.”
Zijn zaak werd vorige week al behandeld, maar Joachim P. wilde toen niet vanuit de gevangenis worden overgebracht. De rechtbank stond er echter op om ook zijn standpunt te horen, wat dinsdag gebeurde.

De twintiger vertelde dat hij van zijn 8 tot 16 jaar door verschillende mannen misbruikt werd. Later begon hij zelf tienerjongens te benaderen via sociale media. Hij deed zich voor als meisje en vroeg hen om naaktfoto’s te sturen of om te masturberen voor de webcam.

Joachim P. had hulp gezocht, nadat hij een eerste keer tegen de lamp was gelopen, maar had zijn therapie stopgezet. In 2015 werd hij bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel, 6.000 euro boete en vijf jaar terbeschikkingstelling. “Ik las in de krant dat ik veroordeeld was, maar ik durfde uit schaamte geen verzet aan te tekenen of naar de politie te stappen.”

Hij had intussen ook nieuwe feiten gepleegd. In september 2016 werd hij aangehouden en sindsdien zit hij in de gevangenis. “Ik ben opnieuw in behandeling gegaan. We bekijken de feiten en gaan na waar het is misgelopen. Ik heb er veel aan”, vertelde hij de rechtbank.

Het openbaar ministerie had acht jaar cel, 6.000 euro boete en vijf jaar terbeschikkingstelling gevorderd, voor de oude en de nieuwe feiten samen. “Hij beseft dat hij gestraft zal worden en hij wil dat ook. Voor hem is het echter belangrijk dat hij zijn behandeling kan verderzetten”, stelde advocaat Walter Damen.

Vonnis op 4 april.

bron: Belga